2/4/09

"ΚΛΕΙΣΤΟΝ"... ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΕΩΣ

Η «ψηφοφορία»-αξιολόγηση για τα 7 μεγαλύτερα κοινωνικοπολιτικά ψέμματα, από έναν κατάλογο 36 συνολικά που είχε διαμορφωθεί από προτάσεις αρκετών μπλογκιστών και μπλογκιστριών, ήταν μέχρι χτές, Πρωταπριλιά.
Τώρα το ...μαγαζί θα μείνει κλειστό μέχρι να βγούν τα αποτελέσματα. Πράγμα που είναι κάπως πολύπλοκη δουλειά διότι εφαρμόζουμε το λεγόμενο "προτιμητικό" σύστημα με συντελεστές της σειράς Fibonacci[#] και θα πάρει κάποιες μέρες.
Στο προτιμητικό σύστημα δεν μετριούνται απλώς οι "πρωτιές" αλλά βγαίνει ο καλλίτερος μαθηματικός συνδυασμός των αξιολογήσεων που έγιναν. Eφαρμόζεται στην Αυστραλία για την εκλογή των βουλευτών και είναι πολύ πιό πετυχημένο από το δικό μας με τους "ξερούς" σταυρούς προτίμησης.
Αυτό φαίνεται και από την παρακάτω ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ιστορία, που την παραθέτουμε για να ...παρηγορηθείτε μέχρι να βγούν τα αποτελέσματα.
Όταν η «μεγάλη και φίλη μας χώρα», οι ΗΠΑ, έκαναν την επέμβασή τους στο Βιετνάμ, πολύ γρήγορα τα βρήκαν σκούρα από τους Βιετκόγκ, που χτύπαγαν και μετά εξαφανίζονταν στο πυκνό τροπικό δάσος, απρόσιτο στις μηχανοκίνητες μονάδες των ΗΠΑ.
Αποφάσισαν λοιπόν να ανοίξουν δρόμους στα δάση και για τον λόγο αυτό χρειάζονταν χωματουργικά μηχανήματα. Παρά πολλά και σε είδη και σε αριθμό. «Χοντρή» παραγγελία δηλαδή για τα εργοστάσια παραγωγής τέτοιων μηχανημάτων.
Έκαναν λοιπόν έναν διαγωνισμό στον οποίο όρισαν πως όποιο εργοστάσιο προκριθεί πρώτο θα προμηθεύσει το 70% και το δεύτερο το 30% των μηχανημάτων.
Η επιτροπή του διαγωνισμού εκτός από την οικονομική προσφορά καθενός ζητούσε από κάθε αντιπρόσωπο εργοστασίου να παρουσιάσει "ζωντανά" τα πλεονεκτήματα των προσφερόμενων μηχανημάτων. Στο τέλος δε της συνέντευξης, ζητούσαν να τους πει καθένας, ποιά ανταγωνιστική μάρκα μηχανημάτων θεωρούσε ΔΕΥΤΕΡΗ μετά από την δικιά του, αφού από αυτήν την δεύτερη θα αγόραζαν το 30%...
Από τους 7 συμμετέχοντες οι 6 υπόδειξαν ως δεύτερη μια συγκεκριμένη μάρκα, την "Caterpillar", από την οποία βέβαια οι ...κουτοί αμερικάνοι αγόρασαν το 70%...

Αυτά για το προτιμητικό σύστημα.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
[#]
Στην ...διάσημη, αν μη και διαβόητη..., σειρά Fibonacci, κάθε αριθμός είναι άθροισμα των δύο προηγούμενων. Δηλαδή, παραλείποντας το αρχικό μηδέν [0], έχουμε {ως διαιρέτες της σειράς προτίμησης} τους αριθμούς: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13.
Από την σειρά Fibonacci {1202 μ.X.} βγαίνει η γνωστή «χρυσή τομή» {1:1,6180339......}, την οποία είχε χρησιμοποιήσει ο Φειδίας στον Παρθενώνα 1700 χρόνια πριν και η ...Φύση, καμμιά πεντακοσαριά εκατομμύρια χρόνια πιό πρίν, στα ηλιοτρόπια, στα κογχύλια, στις πευκοβελόνες κι αλλού...
Φύση, Φειδίας, Φιμπονάτσι... Πολύ "φ" μαζεύτηκε... Γιαυτό και, διεθνώς, ο παραπάνω αριθμός, ο 1,6180339......, παριστάνεται με το ελληνικό "φ"!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: